Τι μπορούν να μας πουν τα μαλλιά μας;

Στην ανατολική ιατρική πιστεύουμε ότι η ενέργεια των νεφρών, του συκωτιού και των πνευμόνων ρυθμίζει την ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών. Η ποιότητα και η ποσότητα των μαλλιών μας εξαρτώνται από την κατάσταση της υγείας μας. π.χ. είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι που κάνουν χημειοθεραπεία χάνουν τα μαλλιά τους. Η χημειοθεραπεία είναι τοξική για όλα τα κύτταρα, πλήττει ιδιαίτερα τα νεφρά. Όταν τα νεφρά εξασθενίσουν, είναι ανίκανα να εφοδιάσουν με αρκετό Κι (ενέργεια, οι κινέζοι το λένε τσι) το υπόλοιπο σώμα και τότε οι περιοχές που είναι λιγότερο απαραίτητες για τη ζωή, όπως τα μαλλιά, τροφοδοτούνται τελευταίες. Κατά συνέπεια τα μαλλιά πέφτουν.
Μια άλλη αιτία τριχόπτωσης είναι τα βαριά μέταλλα και τα χημικά δηλητήρια που καταστρέφουν το συκώτι. Οι τοξίνες αυτές είναι καταστρεπτικές για το συκώτι και τα νεφρά, που δυσκολεύονται πάρα πολύ να τις αποβάλλουν από το σώμα. Κατά συνέπεια, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και την ανάπτυξη των μαλλιών.
Τα θαλάσσια φυτά, ιδίως της οικογενείας kelp, μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην απομάκρυνση των χημικών δηλητηρίων και των βαρέων μετάλλων. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι το αλγινικό νάτριο, ένα συστατικό των περισσοτέρων φυκιών, δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα και τους χημικούς ρύπους και τους απομακρύνει από τους ιστούς. Στη συνέχεια τους μεταφέρει στα έντερα, απ όπου μπορούν να αποβληθούν από το σώμα.
Η συναισθηματική αναστάτωση μπορεί να κάνει τα μαλλιά να αραιώσουν, να πέσουν ή να αλλάξουν χρώμα. Όπως ανακάλυψε πρόσφατα ο πρωτοπόρος ερευνητής Hans Seyle στον Καναδά, το στρες και ο φόβος προκαλούν βλάβες στα νεφρά. Η ανατολική ιατρική ισχυρίζεται το ίδιο πράγμα εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Ο φόβος, το συναίσθημα που σχετίζεται με τα νεφρά, προσβάλλει τα πολύτιμα αυτά όργανα. Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η λύπη, ο θυμός ή ο φόβος και το χρόνιο στρες βλάπτουν επίσης τα επινεφρίδια που συνδέονται άμεσα με τα νεφρά. Σε περίπτωση μακροχρόνιου στρες, τα επινεφρίδια αρχικά μεν υπερλειτουργούν, τελικά όμως υπολειτουργούν και εξασθενούν, με αποτέλεσμα να βλάπτεται ακόμα περισσότερο η ενέργεια των νεφρών. Άρα το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση επειδή διαταράσσει την λειτουργία των νεφρών.
Η ενέργεια των νεφρών τροφοδοτεί τα γεννητικά όργανα. Έχω παρατηρήσει ότι όσοι έχουν εύθραυστα μαλλιά ή με ψαλίδα πάσχουν από αδύναμα νεφρά ή και γεννητικά όργανα. Η ψαλίδα είναι μία κατάσταση γιν. (το γιν και το γιανγκ θα πρέπει να είναι ισορροπημένα, για να έχουμε καλή υγεία) (θετικό-αρνητικό, θηλυκό-αρσενικό κλπ). στην ψαλίδα, η τρίχα χωρίζεται στην άκρη ενώ θα έπρεπε να μένει συμπαγής και ενωμένη. Η αιτία είναι η υπερβολική παρουσία στοιχείων γιν στη διατροφή και στον τρόπο ζωής. Το πρόβλημα μπορεί επίσης να οφείλεται σε κατάχρηση φαρμακευτικών ή ναρκωτικών ουσιών. Τα εύθραυστα μαλλιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού ή ζωικών τροφών – και στις 2 περιπτώσεις, η ενέργεια των νεφρών είναι ανεπαρκής. Το πρόβλημα μπορεί εύκολα να διορθωθεί με αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και θαλάσσιων φυτών.
Κάθε φορά που κάποιος αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες, τον παροτρύνω να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε οποιεσδήποτε αλλαγές εμφανίζονται στα μαλλιά του και την τριχοφυία του γενικότερα. Μερικές φορές μία δίαιτα μπορεί να φαίνεται θεωρητικά σωστή, αλλά βιολογικά να μας κάνει πολύ κακό. Τα μαλλιά μας έχουν πολλά να μας πουν για το πώς η διατροφή μας επηρεάζει τη ζωή μας.
Πιστεύω ότι μία από τις αιτίες της φαλάκρας είναι η υπερβολική κατανάλωση υγρών. Κάθε τρίχα έχει τη ρίζα της μέσα σε ένα θυλάκιο που περιέχει λίπος. Όταν η κατανάλωση υγρών ξεπερνά την ικανότητα λειτουργίας των νεφρών, τα υγρά διογκώνουν το βολβό της τρίχας και σαν αποτέλεσμα η τρίχα πέφτει. Οι άνθρωποι που έχουν αραιά μαλλιά ή φαλάκρα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα υγρά και να φροντίζουν εξαιρετικά τα νεφρά τους. φαλάκρα εμφανίζεται συνήθως σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού. Είτε στο μπροστινό τμήμα του κρανίου είτε στο πίσω. Αν η φαλάκρα είναι στο μπροστινό τμήμα, η αιτία της είναι η υπερβολική κατανάλωση γιν ουσιών, ιδίως αναψυκτικών, φρουτοχυμών και αλκοόλ. Αν η φαλάκρα έχει εμφανιστεί στην κορυφή ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού, η αιτία είναι γιανγκ, δηλαδή αλάτι, κόκκινο κρέας, αυγά, σκληρά τυριά και πουλερικά σε υπερβολικές ποσότητες.
Τα γκρίζα μαλλιά συσχετίζονται πάντα με το υπερβολικό στρες. Στη δύση, υπάρχει η πολύ κοινή έκφραση :’αυτό το πρόβλημα μου άσπρισε τα μαλλιά’. Το ίδιο και το πολύ αλάτι, που κάνει τα νεφρά να συστέλλονται και να μπλοκάρει τη υγιή ροή των θρεπτικών ουσιών, που κανονικά τροφοδοτούσαν τα μαλλιά.
Τα μαλλιά και το δέρμα αποκαλύπτουν πολλές πληροφορίες για την υγεία μας και τα έμφυτα δυνατά και αδύναμα σημεία μας. πάντως η κατάσταση τόσο των μαλλιών όσο και του δέρματος μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά αν φροντίσουμε την καθημερινή μας ζωή, το σώμα μας, την υγεία μας και ιδιαίτερα τους αντίστοιχους μεσημβρινούς. Πρέπει να ψάχνουμε στο σώμα μας τα μυστικά της ζωής μας. το σώμα μας μάς καθοδηγεί συνεχώς, προσφέροντάς μας τρόπους να μετατρέψουμε τις αδυναμίες μας σε δύναμη και να δώσουμε στα ‘άχαρα’ κομμάτια μας τη φυσική ομορφιά που υπάρχει μέσα στον καθένα μας.

Η ΤΡΟΦΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ
Είναι απαραίτητο να τρώτε μεγάλη ποικιλία τροφών. Μην παρανοήσετε τη συμβουλή μου: όλα τα όργανα του σώματος χρειάζονται τροφή. Γι αυτό πρέπει να τρώτε μεγάλη ποικιλία φαγητών και να απολαμβάνετε πολλές γεύσεις. Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι ένας οδηγός με στόχο να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περισσότερες από τις τροφές εκείνες που θα ενισχύσουν τη λειτουργία των οργάνων που δεν λειτουργούν καλά αυτή τη στιγμή. Παράλληλα είναι σημαντικό να ζητήσετε την έγκαιρη γνώμη ενός ειδικού γιατρού ή ενός συμβούλου ολιστικής υγείας ή και των δύο.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
1.Να είστε ευγνώμονες για κάθε τι που τρώτε. Το φαγητό φτάνει σε μας σαν ένα δώρο από τον ‘δωρητή της ζωής’ . δεχθείτε το ταπεινά και με ευγνωμοσύνη. Σας δίνεται για να συντηρήσετε τη ζωή σας εδώ, σαυτή τη γη, και για να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τα πιο ακριβά σας όνειρα. Ευτυχώς ή δυστυχώς, εγώ γεννήθηκα κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου και μεγάλωσα στην περιοχή της Χιροσίμα. Έτσι λοιπόν, βίωσα μέσα στο στομάχι μου την αλήθεια αυτού που σας λέω. Όταν τρως, η τροφή έρχεται σε σένα με αγάπη, σαν μία ευλογία του σύμπαντος.
2.Τρώτε ακατέργαστες τροφές. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε ένα προϊόν της φύσης, όπως είναι και τα αστέρια, τα δέντρα και τα φυτά. Είμαστε ένα με το χώμα : τα ανόργανα συστατικά του ρέουν μέσα στο αίμα μας. είμαστε ένα με τα φυτά : οι θρεπτικές τους ουσίες βοηθούν τα κύτταρά μας να λειτουργήσουν και οι ίνες του μας βοηθούν να αποβάλουμε ό,τι ανεπιθύμητο περισσεύει. Είμαστε ένα με τη βροχή : το σώμα μας αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από νερό. Είμαστε ένα με τον ήλιο: οι ακτίνες του δίνουν ζωή στο κάθε τι πάνω στη γη. Αποφεύγετε τροφές που έχουν απογυμνωθεί από το θρεπτικό τους περιεχόμενο ή είναι τόσο κατεργασμένες που μοιάζουν περισσότερο με προϊόν εργαστηρίου παρά της φύσης. Τρώτε τροφές ολόκληρες, νωπές, ακατέργαστες και, όποτε είναι δυνατόν, από οργανικές καλλιέργειες. Αυτές οι τροφές θα σας εφοδιάσουν με τις καλλίτερες θρεπτικές ουσίες και θα σας δώσουν δύναμη. Θα σας βοηθήσουν επίσης να αποφύγετε ανεπιθύμητες χημικές ουσίες που προκαλούν αρρώστια και δυστυχία. Θα σας οδηγήσουν σε μία αρμονική ζωή. Τρώτε πολλά ακατέργαστα δημητριακά, όπως μαύρο ρύζι, κεχρί, κριθάρι, βρώμη και καλαμπόκι και νωπά λαχανικά, ιδιαίτερα πράσινα και φυλλώδη, όπως λαχανίδες, φύλλα σιναπιού, σκούρο μαρούλι και κινέζικο λάχανο. Τα ακατέργαστα δημητριακά προσφέρουν άφθονη ενέργεια – οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι το πιο αποτελεσματικό και ισχυρό ανθρώπινο καύσιμο πάνω στον πλανήτη – καθώς επίσης πρωτεϊνες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και ίνες. Τα φρέσκα λαχανικά είναι χρυσορυχείο βιταμινών, ανόργανων αλάτων και ινών. Αυτές οι τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διευκολύνουν την αποβολή των άχρηστων ουσιών και μας χαρίζουν ενέργεια διαρκείας.
3.Μασάτε καλά την τροφή σας. Η μάσηση είναι απαραίτητο στάδιο της χώνεψης. Ο άνθρωπος μπορεί να φάει οτιδήποτε, αρκεί πρώτα να το μασήσει. Η καλομασημένη τροφή χωνεύεται σωστά και αποβάλλεται εύκολα από τον οργανισμό. Η τροφή που είναι μόνο εν μέρει μασημένη, δεν χωνεύεται τελείως. Έτσι προκαλεί διάφορες στομαχικές και εντερικές διαταραχές και οδηγεί στην αρρώστια και στη δυστυχία. Αν θέλετε να έχετε υγεία, καθαρό μυαλό και καλή πέψη, μασάτε κάθε μπουκιά 35 με 50 φορές. Το μάσημα γυμνάζει τους μυς του στόματος, του σαγονιού και του λαιμού και έτσι αυξάνει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, ο οποίος χρειάζεται τριάντα φορές περισσότερο οξυγόνο από το υπόλοιπο σώμα. Πιστεύω ότι όσο πιο πολύ μασάς, τόσο πιο έξυπνος γίνεσαι.
4.Αποφεύγετε τα πολλά λίπη. Το πιο επικίνδυνο κομμάτι της σύγχρονης διατροφής είναι τα λίπη. Το λίπος είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο. Μπλοκάρει το οξυγόνο και την παροχή αίματος σε όλους τους ιστούς του σώματος. Χωρίς αίμα και οξυγόνο τα κύτταρα πεθαίνουν. Το σώμα γερνάει πρόωρα και αρχίζουν να εκδηλώνονται εκφυλιστικές ασθένειες. Η υπερβολική κατανάλωση λίπους προκαλεί καρκίνο, καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη των ενηλίκων, πρόωρη γεροντική άνοια και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ζωικές τροφές, ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, είναι υπερφορτωμένα με λίπος. Τρώτε τα με φειδώ, αν δεν τα καταργήσετε τελείως.
5.Τρώτε τροφές που καλλιεργούνται στην περιοχή σας και είναι της εποχής. Ζούμε σε συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, ακριβώς όπως και τα φυτά που μεγαλώνουν γύρω μας. θάπρεπε να τρώμε τις τροφές που ζουν στις ίδιες συνθήκες με μας. οι άνθρωποι που ζουν στην Αλάσκα είναι πιο ευτυχείς τρώγοντας ψάρια και λίπος φάλαινας, παρά τα φαγητά και τους καρπούς της Βραζιλίας και αντίστροφα. Το ίδιο ισχύει για όλα τα κλίματα. Όταν τρώμε τα προϊόντα της φύσης, καταναλώνουμε την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία αυτών των φυτών. Καταναλώνουμε το κλίμα μας και όλες τις μορφές ενέργειας που επηρεάζουν καθημερινά κι εμάς τους ίδιους. Τότε το σώμα προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα στις εποχές, στις αλλαγές του καιρού και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στη ζωή μας. αν δεν μπορείτε να φάτε τροφές που έχουν παραχθεί επί τόπου, φάτε τροφές που έχουν παραχθεί λίγο πολύ στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με το δικό σας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τροφές από ζώα η φυτά που δεν θα μπορούσαν να ζήσουν στο δικό σας κλίμα.
6.Μην τρώτε πολύ. πιστεύω ότι αν τρώγαμε λιγότερο θα είχαμε πολύ λιγότερα προβλήματα υγείας. Το πολύ φαγητό είναι δοκιμασία για τον οργανισμό, προσθέτει κιλά και επιβαρύνει την πέψη. Προκαλεί καρδιοπάθειες, εντερικά και ηπατικά προβλήματα και θολώνει το μυαλό. Στην Ιαπωνία λέμε ότι όταν το στομάχι είναι λίγο άδειο, το μυαλό πεινάει για γνώση. Όταν το στομάχι είναι γεμάτο, είναι κορεσμένο και το μυαλό.
7.Μην τρώτε πριν πάτε για ύπνο. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα ανανεώνει τις δυνάμεις του. Αυτό όμως, δεν συμβαίνει αν πέσετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι. Ενέργια που θα αφιερωνόταν για την αναζωογόνηση του σώματος, χρησιμοποιείται για την πέψη. Το γεμάτο στομάχι δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε βαθιά και να ξεκουραστούμε πραγματικά. Νομίζω επίσης ότι το γεμάτο στομάχι μας κάνει να ονειρευόμαστε υπερβολικά και μας φέρνει δυσάρεστες σκέψεις, κάτι που μας επηρεάζει αρνητικά την επόμενη μέρα, κάνοντάς μας ληθαργικούς και κατσούφηδες.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΙ 5 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ (αναφέρεται στους μεσημβρινούς)
(Από τα 5 ζεύγη των μετασχηματισμών, επιλέγω αυτόν για τα νεφρά)
ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΚΑΙ Η ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ
Οι τροφές που ενισχύουν τα νεφρά είναι τα φασόλια και μικρές ποσότητες αλατιού. Το πολύ αλάτι αντίθετα, αποδυναμώνει τα νεφρά και προκαλεί υπέρταση – γι αυτό το αλάτι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Όλα τα είδη φασολιών τονώνουν και ενισχύουν τη λειτουργία των νεφρών, αλλά τα φασόλια adzuki είναι απ τα καλύτερα.
Το κριθάρι και το φαγόπυρο είναι τα δημητριακά που βοηθούν περισσότερο τα νεφρά, ενώ τα θαλασσινά λαχανικά, ιδιαίτερα το kombu,hijiki,wakami και το nori, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών. Όταν τα νεφρά σας είναι κουρασμένα, δοκιμάστε την πιπερόριζα.(ginger) Μπορείτε να την πιείτε σαν τσάι, να την φάτε σαν λαχανικό, ή να την χρησιμοποιήσετε με τη μορφή κομπρέσας.
Καλή υγεία, σε όλα τα επίπεδα, σε όλους,

Αποσπάσματα από το βιβλίο: ΄Διαβάζοντας το Σώμα΄ του Wataru Ohashi, ενός ιάπωνα που έχει ζήσει χρόνια στην Αμερική και έχει προσπαθήσει να μεταφέρει και να συνδυάσει την ανατολική με τη δυτική κουλτούρα.