Όταν η ψυχολογία συναντά τη φιλοσοφία

Philosophy-cloud

 

Όταν η ψυχολογία συναντά τη φιλοσοφία   

«Ένα μοντέλο διαχείρισης αρνητικών (τοξικών) συναισθημάτων»                    

Φιλοσοφική Συμβουλευτική

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου

18.00-20.00

Συμβολική τιμή 5 ευρώ

Δηλώστε συμμετοχή στα τηλ. 2130099902 – 6974 33 15 33

Ιωάννα Σοφού

Θεοτοκοπούλου 65 Αγ. Ελευθέριος

www.faethoniasis.gr

faethonsun@gmail.com


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

επιστημονική μη κερδοσκοπική

Σίνα 23, 10680 – Αθήνα

τηλ. 210-7295688 – κιν. 693 696 5005

Email: info@psychophil.gr – Site: www.psychophil.gr


Η Ελληνική Εταιρεία Φιλοσοφικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας (αστική μη κερδοσκοπική) παρουσιάζει στο κέντρο Αυτογνωσίας Φαέθων την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 18.00 «Ένα μοντέλο διαχείρισης αρνητικών (τοξικών) συναισθημάτων»

από τον δρ ψυχολογίας Πανεπιστημίου Στρασβούργου και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φιλοσοφικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας, Γιώργο Ρίζο.


Όταν η ψυχολογία συναντά τη φιλοσοφία          

φιλοσοφική συμβουλευτική

 

Τα αρνητικά συναισθήματα (πολλά εκ των οποίων γίνονται αισθητά, τα περισσότερα όμως όχι) τα οποία βιώνουμε όλοι λίγο-πολύ καθημερινά στη ζωή μας, δεν μπορεί παρά να έχουν μια αναμφισβήτητη τοξικότητα και φθορά και να αποτελούν αιτία γενικότερης δυσλειτουργίας και αρρυθμίας της φυσικής λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι συνέπειες αυτής της τοξικότητας και φθοράς (δυσλειτουργία, άλγος, αρρυθμία των διαφόρων λειτουργιών μας), δεν μπορούν να γίνουν πάντα άμεσα και εύκολα αντιληπτές από τον καθένα μας. Χρειάζεται προφανώς κάποιος χρόνος μέχρι να εκδηλωθούν αυτές κάποια στιγμή, κάπου, με κάποιον τρόπο, σε κάποια δηλαδή λειτουργία ή όργανο του πολυσύνθετου και πολυεπίπεδου οργανισμού μας το οποίο τυχαίνει να είναι πιο ευαίσθητο (αδύνατο) από τα άλλα. Αν και όταν όμως κάποια στιγμή αυτές εκδηλωθούν και γίνουν αντιληπτές από εμάς, ίσως έχει περάσει πολύτιμος χρόνος για την επιτυχή και οριστική αντιμετώπιση τους.

Όμως, το να συνδέσουμε την εμφάνιση κάποιου επώδυνου ή δυσλειτουργικού προβλήματος (συμπτώματος) της φυσικής και ομαλής λειτουργίας του οργανισμού μας με τον συγκεκριμένο αιτιολογικό παράγοντα (αίτιο), δηλαδή με κάποια αρνητικά συναισθήματα (χρόνια συνήθως αλλά και οξείας μορφής), αποτελεί επίσης ένα άλλο πρόβλημα. Και ισχύει αυτό γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είμαστε πάντα σε θέση, ειδικοί και μη, να κάνουμε αυτή την πολύ σημαντική αναγωγή και συνάρτηση, τον εντοπισμό δηλαδή της πραγματικής αιτίας (όχι της αφορμής) αυτής της νοσηρής κατάστασης την οποία επιθυμούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, οριστικά.

Ας υποθέσουμε όμως ότι επιτυγχάνουμε αυτή την αναγωγή και συνάρτηση. Ποιος μπορεί να πει, εκτός αν έχει εκπαιδευτεί πρώτα από ειδικό και έμπειρο επιστήμονα, ότι γνωρίζει το σωστό και αποτελεσματικό τρόπο για την οριστική αντιμετώπιση και εξάλειψη αυτής;

Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης ψυχο-φιλοσοφικής άποψης/μοντέλο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και εκφράζεται από την Ελληνική Εταιρεία Φιλοσοφικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας, μέσω της οποίας βλέπουμε και ερμηνεύουμε κάθε μορφής και είδους διαταραχή που παρατηρείται στον ανθρώπινο οργανισμό (σωματικό, ψυχο-συναισθηματικό και νοητικό- πνευματικό), στοχεύουμε πάντα στο βαθύτερο (υπαρξιακό) αίτιο το οποίο μπορεί να την προκάλεσε αντί στα συμπτώματα. Οδηγείται δε ο ενδιαφερόμενος συνειδητά προς αυτό …τυλίγοντας το κουβάρι ως άλλος Θησέας, μέσα από το λαβύρινθο της ύπαρξής του όπου βρίσκεται, προς τη σωτήρια «έξοδο».

Μόνο έτσι, σύμφωνα με το παρόν ψ/θεραπευτικό μοντέλο, οδηγείται κανείς πραγματικά στη θεραπεία, στην οριστική δηλαδή απαλλαγή των αιτίων. Αυτό και μόνο αυτό θα σημάνει και την αυτόματη και οριστική απαλλαγή μας από τις αρνητικές και αλγεινές συνέπειες (συμπτώματα) τέτοιων τοξικών καταστάσεων που είχαν συσσωρευτεί μέσα μας και είχαν διαταράξει τη φυσιολογική και εύρυθμη λειτουργία του πολύπλοκου, πολυσύνθετου αλλά, ωστόσο, ενιαίου οργανισμού μας.

Τα περισσότερα και σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σημερινός άνθρωπος ο οποίος ζει σε κοινωνίες «δυτικού» τύπου, κοινωνίες δηλαδή που χαρακτηρίζονται από τον εγωκεντρισμό, τον υπερκαταναλωτισμό, το εύκολο (άκοπο) «κέρδος» και την πρόσκαιρη ευχαρίστηση-ηδονή/ηδονοθηρία, είναι κατά κύριο λόγο υπαρξιακού τύπου. Προβλήματα δηλαδή που σχετίζονται όχι με την επιβίωση αλλά με την ουσιαστική υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής που ζει. Με άλλα λόγια, προβλήματα τα οποία διαμορφώνουν τελικά τόσο την επικοινωνία με τον εαυτό του (αυτογνωσία/ εσωτερική ζωή) όσο και την προβολή αυτού, την επικοινωνία με τους άλλους (εξωτερική ζωή). Όλα αυτά τα προβλήματα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα όχι πλέον με την ανέχεια βασικών αγαθών αλλά με κάτι πιο σοβαρό: με το καθημερινό στρες και άγχος για πρόσκαιρη ευχαρίστηση και απόκτηση περισσότερων αλλά όχι απαραίτητα βασικών και ωφέλιμων αγαθών, τα οποία αναφέρονται στην εξωτερική ζωή του, συχνά δε τελείως περιττών ή και βλαβερών, τα οποία ωστόσο πιστεύει ότι θα του βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του και θα τον οδηγήσουν πλησιέστερα προς την ευδαιμονία. Αντίθετα, όμως, αυτά τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εμφάνιση σοβαρών ψυχικών ή ψυχοσωματικών διαταραχών τις οποίες, δυστυχώς, κατά κανόνα, τις αντιμετωπίζει συμπτωματικά.


Πέμπτη 29 Νοεμβρίου

18.00-20.00

Συμβολική τιμή 5 ευρώ

Δηλώστε συμμετοχή στα τηλ. 2130099902 – 6974 33 15 33

Ιωάννα Σοφού

Θεοτοκοπούλου 65 Αγ. Ελευθέριος

Nov 20, 2018 | Posted by in Νέα | Comments Off on Όταν η ψυχολογία συναντά τη φιλοσοφία