“Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την επικοινωνία είναι η ψευδαίσθηση μας ότι έχει συμβεί”

George Bernard Shaw
Κάποια άτομα πιστεύουν, ότι ο Ν.Γ.Π. είναι μια σειρά από τεχνικές για να παραπλανήσουμε τους γύρω μας. Απαντώ, ότι ο Ν.Γ.Π. μας κάνει να κατανοήσουμε την ευθύνη μας για την αλληλεπίδραση μεταξύ μας και του περιβάλλοντός. Διαβάζοντας κάποιες από τις προϋπόθεσες του, είμαι σίγουρη ότι η εικόνα που έχετε για το Ν.Γ.Π., θα αλλάξει.
Τι σημαίνει «να παραπλανήσουμε»; Πως ξέρετε αν δε γίνεται κάθε στιγμή της ζωής σας; Ξέρουμε ότι είμαστε ένα, πως ό, τι λέτε, κάνετε, σκέπτεστε, παραπλανεί αυτόματα το σύνολο. Όταν χαμογελάτε ή υιοθετείτε μια γλυκιά φωνή για να πείσετε κάποιον να κάνει κάτι, δεν παραπλανάτε; Όταν δέχεστε μια ιδέα από κάποιον άλλο, εκείνος δε σας παραπλανεί; Αυτό γίνεται αυτόματα, συνειδητά ή ασυνείδητα, διότι επικοινωνούμε, και η επικοινωνία είναι μια άμεση αλληλεπίδραση. Δεν μπορούμε να μην επικοινωνούμε, είναι η διαδικασία της αλληλεπίδρασης που υπάρχει είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Μαθαίνοντας κάποιες μεθόδους και τεχνικές ενδυναμώνετε την ελεύθερη βούλησή σας. Κατανοώντας πως λειτουργεί η επικοινωνία, μπορείτε να την διαχειρίζεστε, διαλέγοντας τι, πως και πότε αφήνετε κάτι να σας επηρεάζει. Η λέξη «επικοινωνία» σημαίνει η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον με όποιο τρόπο γίνεται.
Εμένα μου αρέσει να συγκρίνω το Ν.Γ.Π. με τη Γιόγκα γιατί:
Υπάρχουν αρχές όπως το Yamas & Niyamas. Κάποιες από αυτές είναι:
• Σεβασμός για το μοντέλο του κόσμου των άλλων
• Ο νους και το σώμα αλληλεπιδρούν
• Δεν υπάρχει αποτυχία μόνο ανάδραση
• Ό, τι κάνουμε θα έπρεπε να είναι για να επιτύχουμε την εκπλήρωση.

Ο στόχος είναι να γίνονται τρόπος σκέψης και ζωής.
Να είμαστε συγκεντρωμένοι στο εδώ και τώρα, να βρούμε το κέντρο μας, η προσοχή να είναι σε αυτό που κάνουμε την στιγμή που το κάνουμε.
Να βάλουμε στο πλάι αυτό που θεωρούμε σωστό ή λάθος, αυτό που νομίζουμε ότι ξέρουμε, ώστε να βλέπουμε τα πράγματα πιο αντικειμενικά.

Να δράσουμε αντί να αντιδράσουμε, άρα να κάνουμε τα πάντα σαν να ήμασταν αρχάριοι. Έτσι δεν αφήνουμε τις υποθέσεις μας να μας μπερδεύουν. Κάθε φορά μπορεί να υπάρχει κάτι να μάθουμε.
Θέλει αυτο – πειθαρχία, θέλει να παρατηρήσουμε πάλι και πάλι και πάλι… Κάθε φορά μπορεί να υπάρχει κάτι να μάθουμε.

Με τα εργαλεία του Ν.Γ.Π. αυξάνετε την δύναμη και την ευελιξία του νου και της καρδιάς.

Συγκριτικά με την Γιόγκα, η εξάσκηση του Ν.Γ.Π., αυξάνει τις επιλογές στάσεων του νου και αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές για το πώς να συμπεριφερόμαστε. Επίσης, με τη βοήθεια του Ν.Γ.Π. καθαρίζετε το νου με συνέπεια μια καθαρή ζωή.
Εξασκώντας τη Γιόγκα αυξάνετε την εσωτερική γαλήνη, ανοίγετε το νου και την καρδιά σας και ωφελείστε από πολλά άλλα. Ο Ν.Γ.Π. συμπληρώνει όλα αυτά με την κατανόηση που προσφέρει όσο αναφορά το πώς γίνεται, πώς μπορούμε να το αντιγράψουμε σε κάθε τομέα της ζωής μας, πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για το καλό μας και για το καλό των άλλων. Έτσι κερδίζετε ευελιξία, επίγνωση της ευθύνης στην αλληλεπίδραση με τους άλλους, με τον κόσμο και με εσάς.
Ο Ν.Γ.Π. είναι μία γνώση.
Γράφει η Valerie Saier, δασκάλα yoga μέλος του International Yoga Network, N.L.P. practitioner

Nov 8, 2013 | Posted by in Νέα | Comments Off on “Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την επικοινωνία είναι η ψευδαίσθηση μας ότι έχει συμβεί”