Θεραπείες Λιποιδήματος – Λεμφοιδήματος

 

IMG_20140901_174245img4_6

 

 

 

 

 

 

IMG_20141002_200515

 

 

 

 

 

ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ
Το λεμφοίδημα είναι το οίδημα (πρήξιμο) που εμφανίζεται σε μια ή περισσότερες περιοχές του σώματος όταν υπάρχει μια διαταραχή στη λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Συχνότερη είναι η εμφάνιση στα άνω και κάτω άκρα χωρίς να αποκλείεται ο συνδυασμός με οίδημα στον κορμό. Η διαταραχή αυτή μπορεί να είναι πρωτογενής, να οφείλεται δηλαδή σε συγγενή αίτια (κάποια εκ γενετής ανωμαλία) ή δευτερογενής, να έχει προκληθεί δηλαδή από κάποιον τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές μετά από επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων και μετά από επέμβαση μαστεκτομής στις γυναίκες. Η εμφάνιση οιδήματος μετά από επεμβάσεις μπορεί να γίνει κάποια στιγμή μέσα στα πρώτα 2 έτη μετεγχειρητικά.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Για την αποτελεσματική θεραπεία των λεμφοιδημάτων εφαρμόζουμε την ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία. Στη φάση αυτή εφαρμόζονται τεχνικές λεμφικής μάλαξης που σκοπό έχουν να μειώσουν το οίδημα και να βελτιώσουν την απόδοση του λεμφικού συστήματος και περίδεση που σκοπό έχει να διατηρηθεί η μείωση αυτή.
Διαρκεί αυτή η φάση για 15-20 συνεχόμενες συνεδρίες.
Ακολουθεί μια φάση συντήρησης σε εβδομαδιαία ή μηνιαία συχνότητα ανάλογα με την εξέλιξη του οιδήματος.
Θεωρείται απαραίτητο μετά την φάση αποσυμφόρησης ο ασθενής να φοράει στην περιοχή του οιδήματος συμπιεστικό υλικό (γάντι, κάλτσα, καλσόν κ.α) όπου θα εξασφαλίζει μια συγκεκριμένη συμπίεση και θα εμποδίζει το οίδημα να επανέλθει στην περιοχή.


ΛΙΠΟΙΔΗΜΑ
Το λιποίδημα αποτελεί νόσο άγνωστης ακόμη αιτιολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από άνιση κατανομή λιπώδους ιστού στις γυναίκες. Δεν έχει σχέση με το φλεβοίδημα ή το λεμφοίδημα μπορεί όμως να συνυπάρχει. Πρόκειται για νόσο του λιπώδους ιστού. Η συχνότητα του είναι 10-15% όλων των οιδημάτων. Οι διαταραχές στην κατανομή του λίπους εμφανίζουν μια συμμετρική εναπόθεση λίπους από τις λαγόνιες ακρολοφίες μέχρι την ποδοκνημική και από την μασχάλη έως την πηχεοκαρπική άρθρωση.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ακολουθείται η ίδια θεραπευτική προσέγγιση με εκείνη του λεμφοιδήματος.

 

Ιωάννα Σοφού
Εξειδικευμένη στην μέθοδο Vodder

2130099902  6974 33 15 33